Geoprostorne baze podataka

Baza podataka je skup informacija (podataka) koje su prikupljene u određenom, obično dužem, vremenskom periodu. Objektno-relacione baze podataka omogućuju alternativan pristup korišćenju objektne paradigme unutar sistema za upravljanje bazama podataka. Objektni model i objektne baze podataka reprezentuju tzv. revolucijski pristup smeštanju i upravljanju kompleksnim objektima u sistemima baza podataka. Pristup se pre svega ogleda u integraciji koncepata objektno-orijentisanih programskih jezika u koncepte baze podataka. Osnovna postavka objektno-relacionog modela i objektno-relacionih baza podataka je upravljanje objektima i pravilima, uz očuvanje kompatibilnosti sa relacionim modelom i relacionim bazama podataka. 

Geoprostorni izvori i baze podataka

Sistem za upravljanje bazom podataka (SUBP) predstavlja specijalizovan softver koji služi za kreiranje i manipulaciju bazama podataka.

Bitne osobine SUBP su:

  • Obezbeđuje skladištenje velike količine podataka.
  • Obezbeđuje metodologiju za pristup, pretraživanje i modifikaciju podataka.
  • Omogućava istovremeni pristup podacima od strane više korisnika.
Geoprostorni izvori i baze podataka

Dizajniranje konceptualne šeme baze podataka je proces kojim se utvrđuje strukura baze kako bi se smanjilo nepotrebno ponavljanje podataka i omogućila brza pretraga i pristup podacima. Procesom dizajniranja utvrđuju se tabele i atributi u relacijama zajedno sa tipovima podataka atributa kao i veze između tabela. Ključan podsticaj razvoju metodologija projektovanja baza podataka je višenivoovska arhitektura, odnosno definisanje šema baza podataka. Model sistema je prikaz bitnih funkcija nekog stvarnog (ili zamišljenog) sistema koji predstavlja obeležja sistema u upotrebljivom obliku i modeluje se uz pomoć UML-a.

Geoprostorni izvori i baze podataka

Geoprostorne baze podataka su snažne jer ne samo da smeštaju geomtriju, već imaju i mogućnost upoređivanja odnosa između geometrija. Na pitanja poput „Koji kafić je najbliži zgradi FTN-a?“ ili „Gde se sve seku pruge i putevi na teritoriji grada Novog Sada?“ može se odgovoriti samo upoređivanjem njihovih geometrija. Upravo OGC standard definiše skup metoda za poređenje geometrija kako bi se dali tačni odgovori na postavljena pitanja.

DE 9 IM ( Dimensionally Extended nine Intersection Model ) je topološki model i standard koji se koristi za opisivanje prostornih odnosa dve geometrije.

Geoprostorni izvori i baze podataka
Geoprostorni izvori i baze podataka

Prostorne pretrage vrše se na osnovu međusobnog odnosa između geometrije dva prostorna objekta.

Geoprostorni izvori i baze podataka

Geoprostorni ETL, poznat i pod nazivom Geospatial Transformation and Load (GTL), obezbeđuje funkcionalnost obrade podataka upotrebom tradicionalnog koncepta ETL, ali sa primarnim fokusom na upravljanje geoprostornim podacima. Geoprostorni ETL sistem može transformisati podatke direktno iz jednog formata u drugi ili putem posrednog formata (kada se vrši transformacija podataka). FME (Feature Manipulation Engine) je program namenjen upravo konverziji podataka, odnosno alat za transformaciju koji služi za rešavanje problema kompatibilnosti podataka.

Geoprostorni izvori i baze podataka